Poliisiylipäällikkö Kimmo Taapero kertoo Suomen uusista, maailmanlaajuisia uhkia luovasta käänteestä Eurooppaa ravistelevasta lihaskandaalista.

DNA-testein on kyetty vamistamaan, että Jallustajan perinteisestä hernekeittopurkista on löytynyt sian kamaran ja koneellisesti erotellun lihan sijaan naudan sisäfilettä. Lisäksi tuoteselosteessa ilmoitetaan lihapitoisuudeksi 3%, mutta filettä on tuotteessa ollut jopa 6%. Suomen tunnettuus maailmalla, jossa vaatimattomat ihmiset laittavat liikaa nestettä, mutta liian vähän lihaa rokkansa sekaan on mennyt.

Tehtaalta kommentoidaan tilanteen johtuvan Rymättylän suursikalan uhkaavasta palosta, jossa suuri osa sioista poltti nahkansa, eli kamaransa käyttökelvottomaan kuntoon. Haaveria turvaamaan ja hernekeiton keittämisen jatkamiseksi jouduttiin sitten turvautumaan noloon vilppiin, tehtaan ylijäämävaraston sisäfileisiin. Kiireessä palat vielä jäivät liian isoiksi ja rokasta liian paksua. Oli siinä soppa kerrakseen.

Kimmo Taaperon mukaan tämä ei ole ainoa tapaus. Tekoviiksein ja hatuin varustautuneet salaostajat ovat tehneet karmaisevia huijausyrityksiä kauppaliikkeissä. Eräs myyjä oli laittanut Puruveden muikkuja silakkana kalatiskille esille ja pahaa-aavistamattomat ostajat tulivat pahemmissa tapauksissa useamman kerran jymäytetyiksi heidän palatessaan ostamaan lisää "hyviä silakoita".

Yksi tapaus oli helppo selvittää. Kalamyyjä ei ollut tiennyt, että Norjan kassilohille syötetään rehun seassa punaista tekoväriä, joka kirkkaana lihanvärinä tietysti houkuttelee ostajia. Näiden fileiden sekaan hän oli laittanut Itämerenlohifileitä ja pyytänyt niistä samaa 8,90 e/kg hintaa. Ostajat ymmärsivät asian hämäryyden, eivätkä haksahtaneet luonnon loheen. 

Pakkasesta on löytynyt kotimaisia jokirapuja, joita on yritetty myydä kiinalaisina täplärapuina. Kuten jo näistä tapauksista huomaa, on Suomikin ajautunut huijausten luvatuksi maaksi.

Vielä muutama huolestuttava seikka, joka on pantu merkille jo ympäri maailman. EU:ssa tulee keväällä käsiteltäväksi luonnonrikosdirektiivi, joka astuessaan voimaan kieltäisi Suomea enää metsästämästä urospuolisia kalakukkoja. Komissio on huolissaan kehityksestä, jossa sukupuolien tasapaino järkkyy ja uhkaa jatkuessaan eläimen olemassaolon. Venäjältäkään ei odoteta helpottavaa muuttoa tämän lajin kohdalla. Etelä-Euroopassa toivotaankin, että Suomi jo oma-aloitteisesti pyydystäisi enää kalakanoja tyydyttämään Itä-Suomen metsäläisten nälän.

WWF:ssä todetaan Suomen olevan ainoa maa maailmassa, jossa edelleen syödään tiikerikakkua, vaikka eläin on ollut rauhoitettu jo yli 60 vuotta, eikä niitä ole jäljellä kuin 3000 kpl Aasiassa. Pikaisia toimenpiteitä vaaditaan mm. Hannan Kotileipomon toimintaan.

Euroopan kuninkaallisten yhdistys toteaa maailmassa elävän enää n. 10-20 kuningatarta. Salametsästäjät eliminoivat hiljattain tiettävästi Hollannin viimeisen yksilön. Yhdistys onkin ihmeissään, kuinka Suomen kauppoihin ilmestyi samoihin aikoihin uusi erä harvinaista kuningatar-jogurttia. Yleinen toive onkin, että kuluttajat vähintään boikotoisivat kyseistä tuotetta. Varsinkin Englannissa pelätään saaren ainoan kuningattaren puolesta, joka on viime aikoina muuttunut entistä vanhemmaksi ja kärttyisämmäksi. Kuinka imperiumin käy, jos sen johtoon siirtyy eronnut, nainut, totinen puolipoikamies kuningas? Suomella on paljon pelissä tässäkin asiassa. 

Viimeinen uhka on Suomen kehitelmät ananaksen viljelystä Suomessa. Voi olla mahdollista, että jo viiden vuoden kuluttua on onnistuttu luomaan lajike, joka ei pelästy Suomen kylmää ja lyhyttä kesää. Thaimaassa pelätään jo nyt tuoteväärennöksiä, joissa näiden mehu pakataan tölkkeihin, joissa virheellisesti lukee made in Thailand. Kuinka käy Thaimaalaisten koululaisten, jotka saavat lisänsioita kesälomiltaan koulusta plantaaseillaan. Maan mukaan on todellinen uhka lasten ja nuorten ajautuvan suomalaisten vuoksi seksialalle huonommin palkattuihin virkoihin...

Putkensolinat