Ban Ki-moon laski vihreän fluorin värisen luurin takaisin paikoilleen. Jäärä oli lyönyt jälleen kerran luurin korvaan, ja oli luultavasti irrottamassa tämänkin puhelimen töpselin seinästä. Sen jälkeen jäljellä olisi enää pronssin, hopean ja kullan väriset puhelimet. Johdot oli jo irrotettu valkoisesta, mustasta, harmaasta, vihreästä, sinisestä, keltaisesta punaisesta ja pinkistä puhelimesta. Ban oli jutellut tietenkin Kim Jong-unin kanssa.

Ban muisti Suomen entisen presidentti Halosen neuvon pysähtyä hetkeksi miettimään uudelleenvalinnan jälkeen, mitä on tullut tehtyä, ja mitä haluasi tehdä tulevana ajanjaksona. Totta tosiaan. Toinen kausi on hyvää vauhtia jo meneillään, mutta minä se vaan lentelen maanosasta toiseen sammuttamaan tulipesäkkeitä. Istahdetaanpa toviksi.

Synnyinpä Japanin miehittämään Koreaan, Japanille silloin kuuluneella saarella. Pian pommit lopetti sodan ja Neuvostolitto ja USA jakoivat meidät - Korean kahteen osaan. Kim Il-sung päätti pohjoispuolelta ottaa etelänkin haltuun, mutta Yhdysvallat ei tykännyt siitä, ja riensi köyhän etelän avuksi. Tuli aselepo, mutta rauhaa ei koskaan solmittu. Raja menee siinä, missä silloin satuttiin olemaan. 

Nuorena unelmoin yhdistäväni vielä Korean rauhanomaisesti yhdeksi valtioksi, jota se oli ollut ennen Japanin miehitystä. Siihen tarvittaisiin kyllä lännen apua. Diktaattorit ja Buddha ei sitä pystyisi tekemään. Diplomatia oli avainsana. Siinä johtotähti.

Voitin suuren englanninkielen taitokisan, ja palkintona oli opiskelua Jenkeissä ja tapaaminen pres. Kennedyn kanssa. Oli hauska veikko. Just aikaisemmin oli julistanut kuuohjelmansa. Kun käteltiin jutteli hauskoja: " Hello Mr Bank In-Moon. Join our NASA-team. You know, we need money and some Banking also up there. Let´s start one Bank, you and me!" No Harvardit tuli käytyä. Sitten vähän YK:ta, ulkoministeriä. Ja nyt tää maailmanparantajahomma.

Kun aloitin 2007, ei ollut paljon muuta, kuin Irak ja Afganistan. USA hoiti sitäkin kun omaa poikastaan. Loppusuoralla piti olla. Siinä sitten yksi päivä tuli huoneessani niin perhanan kuuma. Sanoivat, että ilmastointilaite oli mennyt rikki ja ulkona oli melkein 40 astetta lämmintä. Silloin tajusin edellisestä ilmastokokouksesta, josta ei ollut ollut mitään hyötyä, menneen jo melkein kymmenen vuotta. Uusi pitää järkätä heti.

Jäipä aikaa sellaisille pikkuproggiksille, kuin Sri Lankan Tamilien rauha ja Myanmarin (ent. Burma) juntan taivuttelu. Myanmarissa (ent. Burmassa) oli Aung San Suu Kyi ollut sisäisessä karkotuksessa ilman syytä vuosikausia. Myanmarin (ent. Burman) tuli noudattaa kansainvälisiä lakeja, jotta Myanmar (ent. Burma) voitaisiin vapauttaa boikoteista ja eristyksestä. Myanmarin (ent. Burman) kannatti muuttua demokraattiseksi ja lopettaa kansansurmat.

Lentoliput Israeliin oli varattu aina kolmasti vuodessa. Sen tiesi etukäteen jo melkein päivälleen, kumman vuoro tällä kertaa oli pommittaa toista. Ne oli aina lyhkäsiä muutaman päivän keikkoja.

Hyvinhän hommat meni. Luotettavalta taholta oli tiedot, että Pohjois-Korean Kim Jong-il vetelee viimeisiä ja sen kanssa on turhaa alkaa mitään uusia leikkejä. Kun pinkki puhelin soi, tiesi sen pyytävän muutama satatuhatta kiloa vehnää kansalle ja sisäfilettä johdolle, tai se ampuu jonkun ohjuksen jonnekin suuntaan.

Sitten tulikin Arabi-kevät, Putin uusiksi, Japani-Kiina saarikiistat, EU:n ongelmat, Syyria laukesi ihan täysillä. Viime vuonna meni aikaa jo enemmän ilmassa lentokoneessa, kuin maassa. Välillä menee jo paperitkin sekaisin. En tiennyt, että oltiinkin Moskovassa. Kesken puheen kuiskattiin korvaan, ettei Putin oikein tykkää puheestani, jossa vaadin presidenttiä luopumaan vallastaan ja tunnustamaan kapinalliset oikeutetuiksi hallitsijoiksi.

Minä kun odotin aivan muuta uudelta Pohjois-Korean uudelta johtajalta. Alku tuntuikin lupaavalta. Mulla on neljä vuotta hommia jäljellä. Sitten on jäljellä ehkä 5-20 vuotta. Yllättävää pitää tapahtua, jos meinaan ehtiä nähdä yhtenäisen Korean. Mistä sitä tietää? Huh, taidanpa nostaa jalat hetkeksi pöydälle.

-Ai. Autopommi Pakistanissa, 50 kuollutta, 400 haavoittunutta. Toimita kuvat ja tiedot ja kutsu ryhmä koolle ½ tunnin päästä! Pidä puhelinlinjat auki kaikkiin kolmeen.