Komissario Kankkusen päätä jomotti. Oli tullut eilen otettua vähän liikaa. Niin oli kyllä käynyt maanantainakin. Kankkunen oli kuitenkin tyytyväinen. Tällä viikolla vain kahtena iltana, ja olihan sentään jo keskiviikko. Kello oli vähän yli puolen päivän.

Kankkunen oli visaisessa tilanteessa. Häntä oksetti. Mutta hän ei tiennyt johtuiko se eilisestä, vai siitä, että kuolleen ruumiin suolet pursuivat vatsasta ulos kuin mikäkin kääriytynyt python. Siinä ei mitään, mutta haju ei ollut mistään gourmetravintolasta. 

"Vatsa vedetty auki mattoveitsen tapaisella ohutteräisellä puukolla uhrin vielä ollessa hengissä."

Miksi uhrin käsi oli työnnetty tämän omaan vatsaan? Toinen käsi oli nyrkissä, lukuunottamatta yhtä sormea, joka ikään kuin osoitti jonnekin. Nyrkissä oli pieni kivi. 

"Tapettu mies on Nalle Muisia, Sanamestareiden puheenjohtaja, ammatiltaan kokki ja rahoitusneuvoja, kirjoittanut kirjoja, muun muassa teoksen Rahaa likoon - Lihaa rakoon."

Kankkunen katsoi uhrin suuhun. Kielen alta hän löysi pienen kiiltävän rautapalan. 

"Täällä on hänen kirjoittamansa kirja. Siinä onkin vaikka mitä."

Kankkunen selaili kirjaa. "Lähdetäänkin tästä Kuopion Viinijuhlille tekemään pidätys. Kun lähdemme nyt, tulemme sinne samanaikaisesti murhaajan kanssa."

Muut olivat aivan ymmällään. Kirja oli yksi useasta näytekappaleesta mapissa, eikä siihen oltu tehty mitään merkintöjä. Mistä Kankkunen pystyy päättelemään murhaajan?

 

Ratkaisu: Muisia oli työntänyt itse kätensä vatsaansa ja ottanut kiven käteensä ennen kuolemaansa. Kankkunen ymmärsi hänen sanamestarina tehneen muunnoksen Kivi suoli - Suvi kieli. Kielen alta Kankkunen löysi metallipalan, joka oli ruostumatonta terästä. Uhri osoitti vielä sormellaan  mukia vieressään. Tämä tarkoitti Kuppia maassa - Mappia kuussa. Mapista löytyi hänen teoksiaan. Q on aakkosten 17 kirjain. Kirjan kappale 17 oli ruokareseptejä. 17 resepti oli Puskan nieli - Niskan puoli. Kankkusen oli helppo laskea uhrin antamat vihjeet yhteen. Tappaja oli Suvi Teräsniska, jolla oli laulukeikka Kuopion Viinijuhlilla tänä iltana 3.7.2013.

Paikka sopi Kankkuselle erinomaisesti. Pidätyksen jälkeen hän arveli jäävänsä Viinijuhlille pidemmäksikin aikaa. Hyvän viinin kanssa sopi länträillä vaikka muutaman päivän.

Putkensolinat